Na pomoč, preslikači so odstopili!

Včasih se zgodi, da preslikači po pranju odstopijo, čeprav se to ne bi smelo zgoditi. V objavi bom predstavila nekaj možnih razlogov, zakaj se to lahko zgodi in kako lahko veste, da so preslikači dobro nameščeni. Za namestitev naših preslikačev ne potrebujete posebne toplotne preše. Popolnoma enake rezultate, lahko dosežete z s pomočjo običajnega likalnika in s spodnjimi nasveti 🙂

1. Pri likanju ste uporabili premalo pritiska

Da se preslikači lahko dobro primejo tekstila, morate preslikač res dobro pritisniti ob podlago. Ker verjetno doma nimate posebne preše, ki ustvari ta pritisk, bo popolnoma dovolj, če ga ustvarite vi z vašo težo 🙂 Uporabite vso moč in se “obesite” na likalnik z vso vašo težo. Lepilo preslikača se bo tako res dobro spojilo s podlago.

2. Pri likanju ste uporabili prenizko temperaturo

Likalniki se po moči malce razlikujejo. Praviloma bi morala biti nastavitev dveh pikic enaka temperaturi med 150 in 160 stopinjami, vendar pa nekateri včasih grejejo močneje ali šibkeje. Priporočamo vam, da z vzorčki preslikačev, ki jih običajno priložite pošiljki, stestirate na odpadnem končku blaga, katera je najvišja nastavitev temperature, ki ji preslikač še prenese, da se ne deformira. Za začito likalnika, vmes položite peki papir.

3. Pri likanju ste z likalnikom zraven pritisnili še kakšen šiv na oblačilu

Če vedno poskrbite za dovolj visoko temperaturo in date vse od sebe pri pritisku, se lahko zgodi, da z likalnikom ali prešo zraven pritisnete še kakšen šiv. Če je ta šiv preblizu preslikača, je to recept za neuspeh 🙂 likalnik namreč na preslikač ne more pritisniti z vso svojo močjo in lepilo se ne more dobro sprijeti s podlago. Te ovire ne premaga ni posebna preša!

V tem primeru poskrbite, da prestavite oblačilo na rob likalne podlage, da šivi niso več na njej in z likalnikom pritisnete le na tisti del, kjer je preslikač, šivi pa “visijo” dol.

4. Likalna podlaga je oblazinjena ali premrzla

Ker je za obstojnost preslikačev ključno, da jih zalikate z dovolj pritiska in z dovolj visoko temperaturo, je zelo pomembno, da vam kakšna mehka ali mrzla podlaga ne kvarita vašega truda. Preslikačev tako ne smete likati na običajni likalni deski, če je ta oblazinjena ali pa na mrzlih ploščicah, ker material lahko sproti hladijo. Priporočamo leseno desko ali kak podoben, na temperaturo in pritisk odporen material.

5. Preslikače prehitro po namestitvi operete

Priporočamo, da s pranjem po namestitivi preslikačev počakate vsaj 24 ur.

6. Material, na katerega likate preslikače, je neopran ali impregniran

Včasih tekstil v tovarnah zaščitijo s posebnimi impregnacijami, ki preprečujejo, da bi blago med skladiščenjem splesnelo. Čeprav naj bi blago pred krojenjem vedno oprali, da se skrči, kot se mora in potem izdelek ni ves kriv, se včasih ful mudi in sešijemo ali zalikamo kaj tudi na neopran tekstil 🙂 Če se vam redno dogaja, da se preslikači odlepijo in ste poskrbeli že za vse zgornje nasvete, vam priporočamo, da preizkusite namestitev še na oprano blago.

Kako vem, da je preslikač ustrezno nameščen?

Naši preslikači so izrezani iz ultra tanke folije vodilnega proizvajalca v Evropi in ZDA, ki se pri likanju zlijejo s podlago 🙂 Dobro in pravilno nameščen preslikač se bo tako močno oprijel tekstila, da se bo čezenj videla tekstura blaga. Spodaj na slikah lahko vidite preslikače na moji majčki, ki je bila že vsaj 10 x oprana in posušena v sušilcu, material pa je z elastanom, tako da se blago pod preslikači ves čas širi in krči. Kljub vsemu, se preslikači še vedno trdno držijo, čeznje pa se vidi vzorec blaga.

Če imate težave, da se preslikači odlepijo, vam priporočamo, da vsakega posebej pregledate, če je povsod vidna tekstura blaga in ga na mestih, kjer ni, ponovno polikate, dokler ne dosežete ustreznega oprijema.